torstai 16. marraskuuta 2017

Mutsin polttoaine, oodi kahville

Kahvi, jumalten juoma. Tämä mutsi, ja legendan mukaan lähes jokainen muukin mutsi, käy kahvin voimalla. Tätä tankataan jo ennen, kuin silmät ovat aamulla auenneet ja on hyvä pitää huoli, ettei polttoaine lopu kesken päivän. Ettei jää päivän duunit puolitiehen, ja mutsi keskelle pyykkivuorta sippaa, ilman kahvia voi nuppikin mutsilla vähän kippaa. Moottori keittyä, kone leikata, kun pitäis aina vaan viikata. Pitäis siis jokaisen perheenjäsenen mutsin kahvitauoista enemmänkin piitata! 

Eikö niin? Just niin.
No joo, laskempas nyt kahvimukini alas ja palaan maan pinnalle. Nykyään puhutaan melkoisesti kahvin haitoista, ja siitä, miten sen juomista tulisi rajoittaa. Niinpä tahtoisinkin nyt tuoda hieman lohtua niille, jotka sitä pannu tolkulla kittaavat. Katsellaas hieman sitä, mitä hyötyä kahvin litkimisestä on? Mitä plussaa se tuo nauttijalleen? Saako tässä kuulkaas yhtään synninpäästöä?

28.4.2017 Kotilieden nettiartikkelissa kerrotaan runsaasti kahvin tervetysvaikutuksista. Jes.  
Kahvi muun muassa nostaa kipukynnystä ja parantaa urheilusuoritusta. Myös maksa diggailee kahvista, kahvin nauttimisen on tutkittu vähentävän maksasyöpää. Muitakin hyötyjä löytyy valtavasti. Saanee huokaista helpotuksesta.

Kahvista saa parhaimman tehon irti, kun hörppii 4-5 kupillista päivässä. Montakos kuppia sinä nautit? Pannullisen, taikka pari? Vaiko vain kupposen? Itselläni määrä vaihtelee melko reilusti, sillä yleensä kahvit ehtivät jäähtyä kuppiin, ennen kuin päätyvät huulilleni.. En siis osaa sanoa, montako täyttä mukillista ehdin päivittäin nauttia. Hörppy silloin, toinen tällöin. Keitän sitä kuitenkin noin 2 kertaa päivässä, puoli pannullista kerralla. Ja puolet menee rehellisesti sanottuna viemäriin, kun kahvinkeitin on ollut päällä puolisen päivää..
Oletko miettinyt, että olet toivottoman riippuvainen kahvista, sillä ilman sitä, päätäsi alkaa särkeä? Kotilieden artikkelissa professori Jaakko Tuomilehto valottaa, että kyseessä on silloin totuttu tapa, eikä riippuvuus. On myös höpöhöpöä, että kahvi aiheuttaisi nestehukkaa, ja kahvin voi hyvillä mielin laskea päivän nesteiden saantisuositukseen mukaan. Mukava tieto ihmiselle, joka AINA unohtaa sen himskatin veden juonnin! Löytyykö kohtalotovereita, unohdatko sä?

Mutta palataanpas vielä tähän mutsiuteen ja mutsien polttoaineeseen, ja sen vaikutuksiin.
Mutsien toimintakykyyn omien havaintojeni mukaan, vaikuttaa suuresti tuo mieluiten lämpöisenä nautittu juoma. Jo yksi hörppäys saa mutsin silmät auki, aika tehokas polttoaine. Suorastaan ärhäkkä (kuten mutsi ilman aamukahvia). Toinen kulaus saa mutsin valmistamaan puuron ja kolmas jopa saa tarttumaan imuriin (ihan vaan siksi, kun näkkärin muruset on vähän ikäviä jalanpohjissa). Neljännen voimilla saatetaan päästä jo ovesta uloskin, jolloin viides hörppäys nautitaan hiekkalaatikon reunalla, taikka bussipysäkillä.

Mitä taikavoimia mahtaakaan pannullinen saada aikaan?
Ja ilman kahvia? Ilman kahvia mutsi ei vaan käynnisty. EI. Silloin se raahautuu korkeintaan
lapsen kanssa aamulla sohvalle ja saa juuri viimeisillä voimillaan napsautettua kaukosäätimestä lastenohjelmat auki, ja sitten sen kone sammuu. Se on sitten TILTISSÄ. KAPUT. RÄKS.

Miten se vaikuttaa muuhun perheeseen? Lapsi istuu telkun edessä hela dagen ja nakertaa näkkäriä. Roskis on täynnä, miehen sukat eivät löydä olkkarin lattialta pesukoneeseen, postimies kiroaa täyden laatikon. Haittavaikutuksista voisi kirjoittaa kirjan, ehkä kirjasarjan. Koko perheen mielenterveyden vuoksi siis kehotankin kumppaneita vähintään lataamaan kahvinkeittimen valmiiksi mutseille, ennen töihin lähtöä. 

Sama pätee toki myös kotifaijoihin, heillekin lienee tämä polttoaine yhtä tärkeää, vaikka tutkimustuloksia tästä ei itsellä henkilökohtaisesti nyt satukaan olemaan. Empatiaa myös heille!

10 kommenttia:

 1. Minä olen hirveä kahvikatti. Juon ainakin kymmenen kuppia päivässä. Kahvin on huomattu ehkäisevän myös muistisairauksia.

  VastaaPoista
 2. Ei ilman kahvia voi olla :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Hiii! Aivan ihana postaus! Just näin! Itselläni rutiinina on aamutanssi ja palkinnoksi saa sitten kahvia. Tanssin aikana raivataan tietä uudelle päivälle. Iltakahvin aika niinhän? 💖👍

  http://belleepoquewedding.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ihanaa että pidit! <3 Ja kuulostaa ihan parhaalta tuo rutiinisi! :D

   Poista
 4. Kahvi on oikeasti maailman paras tehoaine, se todellinen jumalten juoma. Ei mikään ES.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa kovasti! :)